El Portús

En el terme de la Jonquera existeix un barri o veïnat de característiques ben diferents dels altres, ja des dels seus orígens: és el barri de El Portús.

Se situa en el vessant meridional del coll del Portús i a pocs metres de la divisòria d’aigües. Juntament amb el barri francès annex, al qual es troba unit urbanísticament -encara que no administrativament- constitueix el nucli conegut popularment amb el nom del Portús.

El conjunt urbà representa un cas molt especial, ja que la carretera separa les dues entitats de què és format: en el tram meridional, la banda est és la catalana i la banda oest, francesa; en el tram septentrional ambdues bandes són territori únicament francés i el coll pròpiament dit pertany, així, a França.

Molt a prop del Coll de Panissars, lloc de pas de la Via Augusta, el Coll del Portús, des de molt de temps, es presenta com un final o principi d’etapa en la travessia de la serralada pirinenca.

Mentre els antics veïnats del terme jonquerenc -Sant Julià, Canadal, Requesens, etc… van restant deshabitats, El Portús, per ara, es manté com un barri ple de vida i, malgrat els nombrosos i a vegades sobtats alt i baixos experimentats durant els darrers cinquanta anys, pot considerar-se com un petit centre urbà ben consolidat caracteritzat per una dinàmica activitat comercial.