Arrenca el projecte Cooperem de prevenció i gestió d’incendis

El projecte, al qual es troba associat l’Ajuntament, pretén desenvolupar una política compartida en matèria de prevenció i gestió del risc d’incendis a la zona transfronterera de Catalunya i França.

Aquest dimarts 29 de maig, Sònia Martínez, alcaldessa de La Jonquera, i Jordi Picornell, regidor de Medi Ambient, han assistit a l’acte oficial de llançament del projecte de Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis COOPEREM 2018-2020. El projecte, que compta amb la completa participació i implicació de l’Ajuntament, té per objectiu desenvolupar una política conjunta en matèria de prevenció i gestió de riscos i catàstrofes a la zona transfronterera i així millorar la capacitat d’anticipació i resposta dels serveis d’extinció. Mostra de la importància de la localització és que les reunions de treball s’han dut a terme a la Jonquera com a lloc estratègic i fronterer.

L’acte d’inici del projecte COOPEREM ha estat una jornada durant la qual s’han presentat els eixos principals del projecte i que ha comptat amb la presència de representants dels serveis d’extinció d’incendis, gestors del territori i centres de recerca, que han exposat projectes per compartir coneixements i experiències i crear sinergies.

Sobre el projecte #Cooperem

Els eixos principals del projecte són desenvolupar una gestió coordinada del risc d’incendis, desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura davant les emergències i, finalment, aplicar una estratègia d’anticipació conjunta per fer front al risc d’incendis. A més, permetrà el treball coordinat entre els serveis d’extinció de Catalunya i dels Pirineus Orientals en un nou marc normatiu transfronterer de col·laboració que agilitarà les intervencions a banda i banda de la frontera.

Atorgat el gener de 2018 pel comitè de programació INTERREG, el projecte es concreta en una planificació global de les actuacions preventives en els sectors vulnerables de l’àmbit de La Jonquera – El Pertús i el seu corredor d’infraestructures; una millora dels sistemes d’informació cartogràfica, i el desenvolupament d’eines d’intervenció conjunta entre bombers catalans i dels Pirineus orientals.

El projecte COOPEREM és resultat de la unió d’esforços del Departament d’Interior de la Generalitat, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, la Diputació de Girona, el Service Départemental d’Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales, l’Office National des Forêts i el SIVU-Albères.

WhatsApp Image 2018-05-29 at 18.25.06