La Jonquera acull un reunió de treball del projecte transfronterer ‘Cooperem’

El pla té com a objectius millorar els sistemes conjunts d’informació a banda i banda dels Pirineus i la prevenció del risc a través de la gestió de la interfase urbana forestal la Jonquera-el Pertús.

Reunió de treball del projecte transfronterer ‘Cooperem’

El centre cultural Can Laporta va acollir dilluns 11 de desembre una reunió de treball del projecte ‘Cooperem’, un pla transfronterer de gestió compartida d’emergències i prevenció d’incendis a la zona fronterera de les comarques gironines i als Pirineus orientals. El projecte està finançat i impulsat pel Departament d’Interior de la Generalitat, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; la Diputació de Girona; el cos de bombers francesos; el Consell Departamental dels Pirineus Orientals; l’Oficina Nacional de Boscos; i la Mancomunitat de les Alberes.

‘Cooperem’ ha estat escollit, amb la màxima puntuació, per formar part del programa europeu de cooperació territorial ‘POCTEFA 2014-2020’, creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els països d’Espanya, França i Andorra. El projecte té una durada prevista de tres anys i compta amb un pressupost de 2.556.505€, dels quals 1.661.728 euros provenen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Una eina de primer nivell en la prevenció d’incendis

Durant la sessió de treball celebrada a la Jonquera s’han planificat les diverses accions a dur a terme al llarg dels propers mesos en el marc d’aquest ambiciós projecte, que té com a objectius millorar els sistemes conjunts d’informació; la prevenció del risc d’incendis a través de la gestió de la interfase urbana forestal la Jonquera-el Pertús; i una proposta operativa sobre intervenció conjunta transfronterera dels bombers que inclou disposar d’un centre de comandament avançat comú.

En definitiva, preveu que davant qualsevol situació d’emergència a la zona fronterera s’activin automàticament tant els serveis d’emergència francesos com els catalans, sense necessitat d’autoritzacions prèvies. Aquesta eina pot ser molt útil per qualsevol tipus d’incident, però, sobretot, molt important pels incendis forestals.