La Jonquera firma un nou conveni per l’ús cultural d’un búnquer i les seves trinxeres

L’ha signat aquesta setmana la regidora de Turisme, Lluïsa Macias, després de mesos de tràmits.

Aquesta setmana, la regidora de Turisme de La Jonquera, Lluïsa Macias, juntament amb l’historiador conservador del Museu Memorial de l’Exili (MUME), Miquel Serrano, han formalitzat un acord per a la preservació i difusió de la història local. Dilluns, 8 d’abril, van desplaçar-se fins a Manlleu (Osona) i van signar un conveni de cessió del búnquer M8 i la trinxera número 1 amb la veïna manlleuenca Ramona Claparols, propietària del terreny on estan situats. Construïts entre els anys 1943 i 1945 per l’Exèrcit Espanyol amb motiu de la Segona Guerra Mundial, són reconeguts com a Bé Cultural d’Interès Local des del 2019.

La regidora Lluïsa Macias destaca la importància de l’acord: “Representa un pas significatiu en la preservació de la nostra història. És un deure recordar i honrar els esdeveniments que han marcat el nostre passat i per això hem treballat durant mesos per aconseguir la cessió cultural d’aquests espais”. I, és que per arribar a una cessió d’aquestes característiques en un terreny privat, calen molts tràmits per fer-ho tot seguint la legislació i també cal localitzar i posar-se d’acord amb el propietari del terreny, tasques que es poden allargar durant molt de temps. 

“Fins ara, hem pogut tancar quatre convenis amb els propietaris dels terrenys dels búnquers del poble”, explica Macias, “estem molt agraïts pel seu gest”. Els representants jonquerencs van agrair el gest a Ramona Claparols amb uns obsequis relacionats amb la vila i el MUME, com a mostra de reconeixement per la seva contribució a la preservació del patrimoni històric del territori. Actualment, també hi ha dos altres convenis de cessió pendents de signatura.  

Un cop es faci efectiu, La Jonquera treballarà per habilitar les visites al búnquer M8, actualment cobert de vegetació i amb un accés difícil. Amb aquest, ja són quatre els búnquers inclosos en l’oferta cultural del poble, tres dels quals es poden visitar.