La nova comissaria de Mossos d’Esquadra de La Jonquera respon als esforços del consistori per millorar la seguretat del poble

La nova comissaria de Mossos d’Esquadra de la Jonquera reflecteix el compromís continu del govern municipal amb la seguretat. Des dels inicis dels tràmits per aconseguir aquest equipament, sota el govern de l’exalcaldessa Sònia Martínez fins a l’actual mandat de l’alcaldessa Míriam Lanero, la prioritat número u del consistori ha estat garantir la seguretat del municipi.

L’Ajuntament, preveient la necessitat d’infraestructures per a la seguretat en una ubicació clau per la Jonquera, va cedir estratègicament un solar al departament d’Interior. Aquest terreny, situat a l’entrada del municipi i amb una qualificació urbanística d’ús comercial té un gran valor, ja que actualment les possibilitats de desenvolupament edificable són molt limitades per l’escassetat de parcel·les amb aquestes condicions. Així, la decisió de cedir aquest solar adquireix un valor significatiu, demostrant la visió anticipada de l’ajuntament en la planificació del creixement i la seguretat urbana.

La nova comissaria dels Mossos és un dels projectes estratègics previstos al municipi per tal de continuar avançant en la millora de la seguretat ciutadana. La construcció va començar el febrer del 2022.

Tal com destaca el regidor de Seguretat, Rafael Medinilla: “El nostre objectiu és la millora de la seguretat a La Jonquera, com a prioritat de l’equip de govern. En aquest marc hem seguit posant totes les facilitats perquè la nova comissaria sigui una realitat l’abans possible.” 

Un nou equipament fruit del treball consistorial

Les noves instal·lacions responen a les reivindicacions municipals per comptar amb unes dependències policials més còmodes i funcionals i reforçar la seguretat al poble. Amb aquest objectiu, l’anterior equip de govern, encapçalat per l’exalcaldessa Sònia Martínez va impulsar tots els tràmits necessaris perquè la comissaria sigui ara una realitat. 

Les negociacions de l’Ajuntament de La Jonquera amb el Departament d’Interior van començar el 2017, després que el ple aprovés un conveni de cooperació per a l’establiment de la nova comissaria. El següent pas, també acordat en sessió plenària, va ser la cessió per part de l’ajuntament del terreny on està ubicada la comissaria, al carrer Andalusia —amb un valor aproximat de tres milions d’euros—a la Generalitat, el 2021. L’acord va incloure el compromís d’Interior a assumir les despeses de construcció i manteniment de la comissaria.

La comissaria de Mossos d’Esquadra del poble dona servei a 13 municipis, a banda de La Jonquera: Cantallops, Capmany, Sant Climent Sescebes, Espolla, Rabós, Mollet de Peralada, Masarac, Biure, Darnius, Maçanet de Cabrenys, la Vajol i Agullana. A l’espai fronterer de l’Alt Empordà, excepte Portbou, hi ha prop de 40 quilòmetres de passos fronterers principals i secundaris molt transitats que depenen de la seguretat ciutadana de La Jonquera. Mossos d’Esquadra treballa en aquesta zona amb les unitats de seguretat ciutadana, protecció civil, ordre públic, trànsit, policia administrativa, investigació, policia judicial ordinària, i nivell 2 i 3 de trànsit dins del nucli urbà de La Jonquera.