La Jonquera presenta ‘La Ruta dels Búnquers’

L’Ajuntament de La Jonquera, amb el suport del Museu Memorial de l’Exili, ha posat en marxa un nou projecte de memòria històrica i de preservació del patrimoni local

El passat diumenge 29 de maig, el municipi va acollir l’acte oficial de presentació de ‘La Ruta dels Búnquers de La Jonquera’. A les portes d’un dels búnquers que conformen la iniciativa, es va portar a terme la inauguració del nou projecte de memòria històrica i de preservació del patrimoni local. L’alcaldessa Sònia Martínez va obrir l’acte donant la benvinguda a totes les persones assistents: regidors i regidores de l’Ajuntament de La Jonquera, alcaldes dels municipis de la zona, propietaris dels terrenys on es troben els búnquers, veïns i veïnes, visitants i mitjans de comunicació.

Tot seguit, el director del Museu Memorial de l’Exili, Enric Pujol, va pronunciar unes paraules. A continuació, els experts Josep Clara, Juan Manuel Alfaro i Adela Geli van intervenir explicant diverses dades d’interès, informacions i curiositats sobre aquests elements de defensa militar. En concret, van destacar que es tractava d’uns búnquers d’autor, ja que tots ells eren diferents i presentaven petites particularitats que els feien únics i singulars. També, van detallar que es trobaven camuflats entre el paisatge formant petits turonets i sovint passaven desapercebuts.

«En total, a La Jonquera, sabem que es van arribar a construir més d’una trentena de búnquers en dues fases diferents, una l’any 1943 i l’altra entre el 1945 i el 1955. Al municipi, podem trobar búnquers per a metralladora, fusell metrallador, canó antitanc o refugi de persones. La dictadura franquista va projectar totes aquestes defenses per a frenar un possible atac procedent de França en el context de la Segona Guerra Mundial. En aquest sentit, des de l’Ajuntament, a més d’adequar els espais interiors, hem arranjat els espais exteriors, instal·lant un banc i un aparca bicicletes i convertint la zona en un bonic passeig», explica la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Lluïsa Macias.

Seguidament, l’alcaldessa Sònia Martínez i la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Lluïsa Macias, van obsequiar els propietaris dels terrenys on es troben els búnquers amb un llibre, un pin i les claus dels espais. Finalment, l’historiador i conservador del Museu Memorial de l’Exili, Miquel Serrano, va tancar l’acte i va convidar a les persones assistents a descobrir lliurement l’interior dels búnquers. Paral·lelament, a l’exterior, es va oferir un aperitiu i un petit refrigeri.

«Després de mesos de molta feina, actualment, es poden visitar els espais interiors de dos búnquers del municipi i treballem en l’adequació d’un tercer búnquer, que se situa al límit del municipi amb Agullana. Així mateix, hem demanat a Carreteras del Estado el dret d’ús d’un quart búnquer. Tots ells s’ubiquen a la zona dels Querols, a la part oest del municipi. Paral·lelament, estem conversant amb les persones propietàries d’alguns dels búnquers que es troben a la zona est del municipi per tal de poder ampliar la ruta», afirma Macias.

Les persones interessades a gaudir de la nova proposta hauran d’adreçar-se al Museu Memorial de l’Exili, qui gestionarà les visites guiades als espais interiors dels búnquers. Les zones exteriors dels búnquers estan obertes a tothom i la ruta està senyalitzada amb elements verticals de color groc i verd. També, a les entrades dels búnquers, s’han instal·lat uns faristols amb el nom de l’element i un codi QR per a poder aprofundir en la història i en el passat d’aquests espais de defensa militar i de La Jonquera.