L’ACA aplicarà restriccions en l’ús d’aigua a La Jonquera a causa de la sequera

La Jonquera és un dels 224 municipis catalans que han entrat en fase d’excepcionalitat per sequera. L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat suposa un pas més en les mesures d’estalvi d’aigua que s’aplicaven des de finals de 2022.

Després de 25 mesos de manca de pluges a les capçaleres dels rius i un descens de les reserves d’aigua fins al 27%, l’Agència Catalana de l’Aigua ha activat la fase d’excepcionalitat del sistema d’abastament d’aigua de l’aqüífer del Fluvià Muga. Aquesta fase afecta 224 municipis de 15 comarques, entre ells la Jonquera, i suposa un graó més en les restriccions que ja s’aplicaven des del novembre de 2022, quan es va decretar la fase d’alerta. L’estat d’excepcionalitat obliga a adoptar un seguit de mesures restrictives en l’ús de l’aigua a fi de poder seguir garantint-ne el subministrament.

A partir d’ara, es redueix un 40% l’ús d’aigua per a usos agrícoles i un 15% per a usos industrials. També hi ha una restricció en l’ús lúdic de l’aigua, amb una reducció del 15% en usos assimilables i del 50% en reg. A més, s’ha prohibit el reg de zones verdes, tant públiques com privades, excepte per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores. Així mateix, queda prohibida la neteja de carrers amb aigua potable.

Per assegurar el subministrament d’aigua en aquesta situació crítica, també s’ha reduït la dotació mitjana d’aigua per habitant i dia, que passa dels 250 als 230 litres per habitant i dia. Al mateix temps queda limitada la neteja de vehicles a establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua, i a nivell particular només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda. Pel que fa a les piscines només es permet el reompliment parcial amb sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària.

Sònia Martínez, alcaldessa de La Jonquera, ha expressat la seva “enorme preocupació per la intensa sequera que assola el municipi”, però alhora ha manifestat la seva “plena confiança en la gestió i les mesures de l’ACA, així com en la responsabilitat i compromís dels veïns i veïnes de La Jonquera per tal de fer front al risc de desabastament”.