L’Ajuntament senyalitza El Portús, després de l’oficialització del canvi de nom

S’han instal·lat dues senyalitzacions a l’entrada del Portús, que permeten identificar el barri en aquesta entrada, tant venint des del sud com des del nord

Aquests dies, l’Ajuntament, amb el previ permís del Ministerio de Fomento, ha instal·lat dos nous senyals al barri d’ “El Portús”, conegut abans com “Els Límits”. Fins ara, no hi havia cap mena de cartell que indiqués el nom d’aquesta zona. “Nosaltres hem adquirit i col·locat aquesta nova senyalització per tal d’identificar de manera adequada aquest barri i dignificar-lo”, detalla Lluïsa Macias, regidora delegada d’El Portús.

El març d’aquest any, l’Ajuntament va iniciar els tràmits per canviar oficialment el nom del barri a “El Portús” a tots els efectes, sol·licitant un informe a l’Institut d’Estudis Catalans. Un mes després, la Direcció General va confirmar el registre del canvi.

No era la primera vegada que es tramitava aquesta petició. L’any 2002, l’Ajuntament ja havia fet una primera sol·licitud a la Direcció General d’Administració Local per canviar el nom, però el tràmit s’havia quedat aturat. En aquell moment, només es va aconseguir implantar en l’àmbit de l’Institut Cartogràfic.

Un barri a la frontera

El barri es coneixia com “Els Límits” des del segle XIX, derivat de la discussió sobre el “límit fronterer”. El 1659, amb el Tractat dels Pirineus, es va establir la frontera, però no de manera precisa. Fins al 1764 no es va decidir que el torrent de la Comtessa, que travessa sota la carretera Nacional, seria la línia que separaria els dos estats, França i Espanya.