Tot preparat per a la commemoració del 125è aniversari de la reconstrucció del Castell de Requesens!

Els dijous 20 i 27 de juny se celebren un conjunt d’actes per inaugurar una exposició, posar en valor aquesta antiga fortificació emblemàtica i reivindicar també la figura de l’artista Guillem Comalat.

Els actes de commemoració del 125è aniversari de la reconstrucció del Castell de Requesens tindran com a epicentre l’exposició que es podrà visitar fins al 16 de setembre al Centre d’Informació de l’Albera. La inauguració tindrà lloc el dijous 20 de juny, just després de la conferència ‘Alexandre Comalat i la reconstrucció del castell de Requesens’, a càrrec de Lluís Serrano. Aquesta xerrada tindrà lloc als Porxos de Can Laporta a partir de les 18 hores.

Des de l’època medieval aquesta important fortalesa que s’alça damunt els boscos de l’Albera s’havia vist afectada per innombrables modificacions i ampliacions. Sense dubte, potser la més rellevant va ser la protagonitzada per Alexandre Comalat. Sota l’encàrrec del comte de Peralada a les darreries del segle XIX, l’arquitecte empordanès va voler reproduir amb exactitud la forma i l’estructura de l’antic castell, del que encara en quedaven importants restes. La conferència, doncs, servirà per contextualitzar i reconèixer la figura d’Alexandre Comalat en la reconstrucció del Castell de Requesens.

Una setmana després, el dijous 27 de juny, els actes continuaran als Porxos de Can Laporta amb la conferència ‘Guillem Comalat, el pintor de Requesens’, a càrrec d’Alícia Viñas, a partir de les 18:30 hores. Tot seguit, es realitzarà una interpretació d’un poema musicat de Guillem Comalat, a càrrec d’Anna Ros i Quim Mandado. Finalment, es durà a terme la inauguració de la Sala Guillem Comalat, amb l’exposició permanent de la seva obra i s’oferirà un petit refrigeri a les persones assistents.

Durant aquesta jornada, doncs, es tractarà la vida i obra de Guillem Comalat, un autèntic tresor cultural que mereix ser redescobert i celebrat. També conegut com ‘el pintor de Requesens’, Comalat va ser un artista de gran sensibilitat que, tot i ser desconegut fins fa cinquanta anys, ens ha deixat un llegat cultural immens. Va passar bona part de la seva vida a Requesens, on el seu pare va reconstruir l’antiga fortificació. En aquest entorn privilegiat, envoltat de l’imponent paisatge de l’Albera, Comalat va descobrir la seva passió per les Belles Arts des de molt jove, desenvolupant una carrera artística quasi autodidacta. 

L’Ajuntament de La Jonquera anima els veïns, veïnes i visitants a gaudir dels actes previstos i visitar l’exposició del 125è aniversari de la reconstrucció del Castell de Requesens, un espai que permet reviure part important de la història i la cultura de la comarca.