Els Ajuntaments del Voló i La Jonquera organitzen un acte conjunt per commemorar el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació

Des de 2017 la Generalitat de Catalunya ha instaurat el dia 5 de febrer com a Dia Nacional de l’Exili i la Deportació i aquest any es commemorarà al Voló, municipi fronterer que el 1939 va acollir bona part de l’exili republicà i des d’on van sortir multitud de combois ferroviaris amb refugiats (població civil, dones, nens, gent gran i ferits) vers altres departaments francesos.

Els ajuntaments del Voló i de La Jonquera han organitzat un acte conjunt el proper dissabte 10 de febrer per commemorar el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. L’acte començarà amb un itinerari guiat a través dels principals espais del municipi del Voló vinculats a l’exili republicà de 1939 com són el cementiri, el Balcó del Tec on hi havia els antics banys que van servir el 1939 de punt per la realització de controls sanitaris als refugiats, l’església de Santa Maria i l’estació ferroviària.

El lloc de trobada per l’inici de l’itinerari serà a l’Espai Cultural Teresa Rebull (Avinguda Léon-Jean Grégory – Aparcament de l’Ajuntament del Voló / Casa del Voló) a les 9’30 del matí. La passejada també inclou punts d’interès patrimonial de la població com ara la Casa de les Aigües i de la Mediterrània. Al pas per l’església de Santa Maria hi tindrà lloc la interpretació d’una peça musical a càrrec d’Arts en Scène, que compta amb estudiants de música.

L’itinerari, d’una hora i mitja aproximada de durada, acabarà davant l’estació ferroviària del Voló on al 1939 va ser el punt de partida de milers de refugiats, principalment dones i infants, que foren traslladats a altres departaments de l’estat francès. Davant l’estació hi tindran lloc els parlaments institucionals i una actuació musical de les associacions municipals Arts en scéne i l’Escola de Català, que serviran per cloure la commemoració.

Aquesta activitat conjunta dels ajuntaments de La Jonquera i el Voló s’inscriu en una voluntat compartida de coordinar actuacions i sumar esforços en la promoció econòmica i turística, la cultura i la memòria.

Aquest acte està organitzat per l’Ajuntament del Voló, l’Ajuntament de La Jonquera, el Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera, la Casa del Voló i l’Amical d’Antics Guerrillers Espanyols a França (AAGEF-FFI-66). Hi col·labora Vallespir Turisme, la Generalitat de Catalunya, l’Escola de Català del Voló, Arts en Scéne del Voló, el Departament de Pirineus Orientals i la Regió d’Occitània.