L’Ajuntament presenta un nou recurs contra el parc eòlic Galatea

El primer recurs, d’alçada, ha quedat desestimat per silenci administratiu. Diversos informes de geòlegs i ambientòlegs destaquen l’impacte negatiu del projecte en el territori. 

La Jonquera presentarà un nou recurs contra el parc eòlic Galatea. Així ho va acordar el ple municipal, reunit per últim cop el 28 de desembre de 2024. Es tracta del segon recurs que presenta la corporació, després d’haver-ne presentat un d’alçada contra la resolució de Direcció General d’Energia, on s’atorgava l’autorització prèvia del projecte a Enel Green Power España. L’Ajuntament no ha rebut cap resposta a aquest primer recurs i, en aplicació del silenci administratiu, la no resposta significa que el recurs ha quedat desestimat. És per això que ha decidit interposar-ne un altre, en aquest cas un recurs contenciós administratiu.

El parc eòlic Galatea afecta La Jonquera i els municipis de Cantallops, Agullana, Capmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Figueres i Vilafant, amb 48,94 MW i nou aerogeneradors. La Direcció General d’Energia de la Generalitat de Catalunya, va concedir l’autorització prèvia al parc eòlic Galatea l’agost passat. Gran part dels ajuntaments afectats han presentat al·legacions contra el projecte.

“Tal com venint dient des del primer dia, l’Ajuntament de La Jonquera rebutja contundentment aquest projecte, ja que considerem que és totalment incompatible amb la preservació del nostre entorn natural i el futur de la nostra vila”, explica l’alcaldessa, Míriam Lanero. “Estem explorant totes les opcions de protecció disponibles, amb l’esperança d’evitar la degradació irreversible del nostre territori”, afegeix. 

L’Ajuntament farà tot allò que estigui al seu abast per evitar la construcció del parc 

Des de l’anunci del projecte, l’Ajuntament de La Jonquera ha dut a terme tota mena d’accions per tal d’evitar la construcció del parc i fer palesos els grans danys mediambientals que aquest provocarà al paisatge i l’entorn natural del municipi. A banda dels dos recursos presentats, un d’alçada i un contenciós administratiu, l’Ajuntament ha suspès les llicències per a la implantació d’aquest tipus d’infraestructures; ha contractat geòlegs, ambientòlegs i altres professionals per avaluar l’impacte del projecte; ha aprovat un Pla Especial Urbanístic que regula les condicions per instal·lar parcs eòlics en terreny no urbanitzable; i ha aconseguit, de la mà d’altres municipis, que el Consell Comarcal de l’Alt Empordà declari la zona megalítica com a Bé Cultural d’Interès Local. 

Des de l’Ajuntament de La Jonquera existeix el compromís de dur a terme totes les accions que estiguin a les mans de la corporació per tal d’evitar l’execució del parc eòlic Galatea. En aquest sentit, el consistori té la intenció de seguir oposant-se amb fermesa i contundència al projecte, juntament amb la resta d’ajuntaments dels municipis afectats.

Galatea